Het bedrijf OCMW even helemaal Binnenste Buiten keren !

17:00:00


Ik heb vandaag dankzij de organisatie Zuiddag, een fantastische ervaring mee mogen maken. Zuiddag is een organisatie die één keer per jaar jongeren aan het werk zet. Wij, jongeren, gaan dan een dagje werken en het bedrag dat we dan bij elkaar hebben gesprokkeld, gaat naar een specifiek doeleind. Dit jaar is dat voor de Nicaraguaanse boeren die cacao telen. Ze willen jongeren stimuleren om in deze sector te blijven verder werken want velen wijken af omdat ze denken dat ze hierin geen toekomst hebben. Maar dit is absoluut niet waar want de cacaosector blijft stijgen! 
Ze willen de werkomstandigheden sterk verbeteren en er zo voor zorgen dat onze generatie mee kan participeren en zo ook een verschil kan maken. En stiekem eten we gewoon allemaal wel eens een lekker stukje chocolade.
Ik heb gesolliciteerd als medewerker fotografie bij OCMW Antwerpen. Ik werd aangenomen en vandaag was het zover. Willen jullie graag wat meer weten over wat ik allemaal heb gedaan? Lees dan snel verder!
Toen ik vanmorgen op de trein stapte richting Antwerpen, had ik wel een beetje -gezonde- stress. Het was allemaal zo spannend. Eens aangekomen, viel de spanning direct weg doordat ik zo goed ontvangen werd. De mensen van het communicatieteam bij OCMW zorgden er onmiddellijk voor dat ik me op mijn gemak voelde. Nadat ik de fotografe Ana Izamska had ontmoet en even met haar had zitten praten, mocht ik een teamvergadering bijwonen. Ik vond dit zeer interessant. Door zo'n vergadering bij te wonen en de mensen die hier werken ook echt te horen praten, leer je een hele andere kant van OCMW kennen. Je beseft pas echt dat OCMW voor veel meer staat dan 'gewoon' mensen met vreemde origine of met een moeilijke achtergrond, financieel te steunen of een crisiswoning aan te bieden. 
OCMW helpt mensen om hun leven opnieuw op te bouwen of te beteren. En als er één ding is dat ik nu zeker weet, is het wel dat ze dit met zeer veel liefde doen. Ze zijn bereid om echt naar de kern van het probleem te zoeken en mensen zo te helpen. Ze hebben ook verscheidene initiatieven die mensen de kans bieden om een nieuw leven op te starten. Niet alleen speelt OCMW een belangrijke rol in het opstarten van dit proces maar ook in het ondersteunen tijdens het proces en dat is volgens mij zeer belangrijk, dat deze ondersteuning er dan ook werkelijk is.Natuurlijk mocht fotograferen niet ontbreken! Ana nam me mee naar een winkeltje/dienst, genaamd Binnenste Buiten. Ik kreeg hier de kans om met de mensen te praten die dit initiatief in handen hebben. Binnenste Buiten is een dienst voor OCMW-klanten. Deze mensen kunnen hier na doorverwijzing terecht als ze zich onzeker voelen of gewoon algemeen: niet goed in hun vel voelen. De mensen bij Binnenste Buiten helpen deze klanten dan door ze te ondersteunen en er voor te zorgen dat ze zich iets zelfzekerder gaan voelen. Dit is zeer belangrijk om bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek tot een goed eind te brengen. De personen die hiernaartoe komen zijn meestal mensen die wat hulp kunnen gebruiken op vlak van hygiëne, stijl,… Bij Binnenste Buiten geven ze je bijvoorbeeld advies over hoe je je best kan kleden, hoe je je goed kan verzorgen en vooral hoe je je goed in je vel kan voelen. 


In het winkeltje van Binnenste Buiten kan je dan ook kledij kopen die je hier al een groot stuk bij  op weg kan helpen. De kleren in dit winkeltje zijn niet tweedehands. Deze kledij wordt binnengebracht door merken die niks meer met de kledingstukken doen. Sommige kledingstukken zijn in perfecte staat maar anderen hebben nog kleine aanpassingen nodig. Dit is geen probleem. Binnenste Buiten heeft namelijk een atelier waar dit direct kan hersteld worden. In het winkeltje vind je kledij voor vrouwen en kinderen. Voor mannen is het aanbod zeer klein maar dit komt doordat er bijna geen mannelijke kledingstukken worden binnengebracht. Eén van de dingetjes die volgens mij toch extra aandacht verdienen, is het feit dat het winkeltje ook echt op een boetiek lijkt. Het is gezellig om hier rond te lopen, er hangt een aangename sfeer.  Het voelt allesbehalve kil aan en ik kan me voorstellen dat mensen zich hier op hun gemak voelen. Nu moet ik er wel bij vermelden dat ze binnenkort gaan renoveren. Het zal dus nog mooier worden!

Ik denk dat de klanten het appreciëren dat je hier stijladvies krijgt en meer informatie over hoe je je goed kan verzorgen. Naast dit zijn de kledingstukken ook nog eens betaalbaar voor de doelgroep! Ik vind dit zo'n mooi initiatief omdat eens dat de mensen zich goed voelen over hun uiterlijk, ze automatisch zelfverzekerder gaan worden en dit is essentieel om een nieuw leven te kunnen opbouwen.


De ontwerpers bij Binnenste Buiten zijn aan een super leuk project bezig op dit moment. Ze maken handtassen en rugzakken van oude jeans. Ik vind dit geweldig, ten eerste omdat de stoffen zo toch nog worden hergebruikt en ten tweede omdat het origineel is. Ik heb enkele voorbeelden gezien en ik vond ze er super uitzien! En hé, aangezien ze uit jeans gemaakt zijn, zullen ze goed stevig zijn!


OCMW staat dus duidelijk voor mensen helpen en ondersteunen (zoals ik reeds een paar keer heb vermeld, oops) . Ik vind het dan ook een meerwaarde dat ze OCMW-klanten de kans geven om in dit winkeltje te werken. Dit is voor hen toch al een stap in de juiste richting. Op de kaart zijn alle landen aangeduid vanwaar medewerkers uit het verleden afkomstig zijn.  


Op de foto hieronder zie je de kamer die ingericht is om mensen te ontvangen die graag meer willen weten over persoonlijke verzorging. Je kan hier zelf tips krijgen over het aanbrengen van make-up en dergelijke. Super leuk want zo gaan ze nog net iets verder.


Om nog iets dieper op de dienst Binnenste Buiten in te gaan, heb ik nog wat meer informatie voor jullie. Naast de persoonlijke verzorging, stijladvies, de winkel en het naaiatelier, organiseert Binnenste Buiten nog meer. Zo is er individuele begeleiding, wat inhoudt dat een medewerker even met je apart gaat zitten en zo naar je luistert. Op deze manier kan er samen naar de juiste hulp gezocht worden. Er is ook de mogelijkheid om deel te nemen aan groepswerk, dit zijn cursussen die ze organiseren rond verschillende thema's die te maken hebben met zorg dragen voor jezelf.Ik heb echt een fantastische ervaring gehad. Ik vind het een eer dat ik de kans heb gekregen om deze mensen te ontmoeten en kennis heb mogen maken met wat OCMW doet en waar ze voor staan. Ik heb nu nog maar een klein stukje uit hun wereld mogen proeven maar het was meer dan genoeg om me te doen inzien dat OCMW voor zoveel staat en vooral voor zoveel mensen een heel grote betekenis heeft. Verder is het ook super dat ik mijn passie voor fotografie hierin heb kunnen verwerken en dat deze mensen mijn werk ook echt apprecieerden. Voor een meisje als mij  betekent dit toch wel wat.


Dank u wel Zuiddag maar vooral dank u wel mensen van het communicatieteam bij OCMW voor dit onvergetelijk dagje!


Bij Binnenste Buiten kreeg ik ook nog dit leuke aandenken.

xoxo
Kelsey


Deze post verscheen eerst op newyorkblossom. Dit was in samenwerking met OCMW Antwerpen. De meeste foto's zijn door mijzelf genomen maar enkele ook door Ana Izamska.

You Might Also Like

4 comments